Professionele begeleiding en ondersteuning bij faalangst

Door W. Smeets namens en bij Studeo Horn

Sinds januari 2018 biedt Studeo Horn ook extra professionele begeleiding en ondersteuning bij faalangst. Als gediplomeerd begeleider zet W. Smeets zijn kennis over faalangst, zijn ervaringen in het onderwijs en in het begeleiden van leerlingen met faalangst en op basis van diverse publicaties in de vakpers, in om leerlingen éxtra begeleiding en ondersteuning bij hun ontwikkeling te bieden.

Deze éxtra begeleiding en ondersteuning houden in dat er gesprekken worden gevoerd met enkele leerlingen van het instituut; deze vinden plaats in overleg met ouders en tijdens dit proces worden ouders op de hoogte gehouden. Het doel van deze gesprekken is leerlingen te helpen in het omgaan met hun faalangst tijdens toetsen, proefwerken, mondelingen, e.d.

Hierbij wordt de Socratische methode toegepast: vragen zijn opbouwend van aard; de ene vraag vloeit logischerwijs voort uit de voorgaande vraag. Zo kan de trainer / vragensteller vaststellen, hoe ernstig deze angst is, bij welke vakken dan wel vormen van toetsing dit de leerling het meeste parten speelt en eventueel welke oorzaak / oorzaken aan deze faalangst ten grondslag ligt / liggen.

Daarnaast worden er handvatten aangeboden voor de leerling, waarbij hij / zij baat heeft. Tevens wordt er met de leerlingen besproken dat faalangst een angst is die bij alle leeftijden voorkomt, dit om te benadrukken dat een gevoel van schaamte niet nodig is. Via deze extra begeleiding en ondersteuning wordt getracht het zelfvertrouwen te vergroten; dit heeft namelijk een positieve uitwerking op hun persoonlijke ontwikkeling en schoolprestaties.

Wim Smeets

Inschrijfformulier